Centrul de Excelenţă pentru Mobilă – #CEM, inaugurat la Cluj

  • Web Cube
  • Niciun comentariu

Centrul de Excelenţă pentru Mobilă – #CEM, inaugurat la Cluj

Second to none — începând din această săptămână industria de mobilă are un nou pol de referință, unic în felul său: Cluster Mobilier Transilvan, împreună cu șase firme partenere, a finalizat #CEM, o investiție în valoare de 12 milioane de euro. „Tace și face” — în bun spirit ardelenesc clusterul de la Cluj a reușit să pună pe picioare acest impozant centru de inovație tehnologică într-un singur an.

Ideea de a crea un spaţiu dedicat inovației a fost pusă pe masa de discuții în 2018, la o întâlnire semi-formală a membrilor CMT. Mediul ideal pentru cultivarea și creșterea acestui răsad/idee l-a dat modul în care firmele membre ale clusterului de mobilă înțeleg să colaboreze: într-o atmosferă de prietenie, într-un stil pragmatic și cu ochii țintiți pe obiectivul comun. „Inovare pentru business” (acesta e numele întâlnirilor, unde mobiliștii ardeleni își duc și familiile, unde afacerile se discută într-un mediu destins) a adus revelația — nu suntem concurenți, avem tot interesul de a ne ajuta reciproc pentru a răzbate împreună. De aici până la transformarea în realitate a Centrului de Excelență pentru Mobilă au trecut câțiva ani necesari pentru conturarea rolurilor pe care CEM va trebui să le joace în „teatrul de operații” al industriei de mobilă din România.

Sarcina de a coagula un plan coerent și de a face un plan de bătaie i-a revenit lui Ciprian Morcan, managerul CMT. Cu tact și deprinderi solide în management de proiect, el și consiliul director al CMT au găsit modalitatea de a finanța această investiție unică la nivel național. Clusterul și șase companii membre partenere în proiect, cu cofinanțare prin Programul Operațional Competitivitate, au reușit să implementeze proiectarea, construcția și amenajarea clădirii CEM din parcul industrial din marginea municipiului Cluj în mai puțin de 15 luni. „Comunitatea care a contribuit la realizarea în timp record a acestei investiții este mai largă, e compusă din echipe de proiectare și de execuție, furnizori specializați, reprezentanți ai primăriei locale, precum și din numeroși experți care și-au alocat timpul și energia pentru acest obiectiv îndrăzneț” – arată managerul CMT.

La inaugurarea din 19 decembrie 2023, președintele CMT Bálint Ede, directorul general al firmei Antares, a punctat: punerea în aplicare a unui astfel de proiect extrem de ambițios nu ar fi fost posibilă, dacă nu s-ar fi însumat pe parcurs determinarea și creativitatea în găsirea de rezolvări la diverse probleme a cel implicați. „Ne dorim ca în anii ce urmează CEM să devină un pol de excelență pentru întregul lanț de valoare al industriei de mobilier, și să fie un promotor al transformării industriale. Tehnologiile de producție de tip ’future factory’ achiziționate în cadrul acestui proiect au rostul de a înlesni procesul de modernizare a industriei de mobilă din țara noastră. Invităm companiile preocupate de design, materiale și proceduri de producție de ultimă generație să ne fie alături în această aventură” — a declarat revistei MagMob la deschidere Bálint Ede.

Centrul de Excelență pentru Mobilă reunește peste 4.000 mp de spații, dotări și oameni dedicați dezvoltării de la idee la proiect, de la concept la produs, de la experimentare la inovare de piață, de la testare la utilizare de noi tehnologii de producție. Centrul are și o puternică componentă digitală, dată de infrastructura deja achiziționată, care combină zone de proiecții multimedia, tehnologie VR, imprimante 3D, roboți sociali și industriali, dar și un sistem fotovoltaic pentru autoconsum, echipamente exclusiv electrice pentru manipulare și multe utilaje moderne, cu productivitate ridicată.

Firmele partenere în proiectul CEM: Antares România, e-Laborator Feeria, Tesagon, Șerban & Asociații, Basic Point și Hygia Consult.

La evenimentul de deschidere au fost prezente și alte organizații importante din breaslă. Dumitru Blaga, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România a transmis felicitări din partea APMR pentru înființarea CEM, o instituție care de aici încolo va putea avea o influență benefică pentru întreaga industrie producătoare de mobilă din România. La fel a vorbit la sărbătoarea CMT și președintele ACRM Iuliu Moldoveanu, președintele Asociației Clusterelor din România Daniel Coșniță și multe alte personalități din lumea mobilei.

„Este o realizare extraordinară. Sunt sigură că CEM va funcționa la capacitate, fiindcă CMT se pricepe foarte bine să facă lucrurile să meargă. Fapte, nu vorbe. Asta ați demonstrat unei țări întregi, iar pentru voi, nu e doar un slogan, ci e un mod de derulare a activității voastre” — a concluzionat Bianca Muntean, CEO Transilvania IT Cluster.

 

Articol preluat de pe StartUp Cafe: Centrul de Excelenţă pentru Mobilă – #CEM, inaugurat la Cluj

Lasă un răspuns