• adm-cmt-1
 • Niciun comentariu

Analiza nevoilor legate de seturile de competențe Sociale, Digitale, Sociale din sectorul mobilier – interioare: Sondaj și atelier românesc

SONDAJ (mai, septembrie 2020)

În perioada mai și septembrie 2020, partenerii din România din proiectul INTRIDE au trimis sondajul privind „Analiza nevoilor legate de seturi de abilităție sociale, digitale, ecologice în sectorul mobilier – interioare” către IMM-uri care lucrează în sectorul manufacturier, în special în sectorul de interior transilvan.

Primul atelier de lucru a adus împreună mulți membri, în special companii din cadrul Cluseruului Mobilier Transilvan și am avut ocazia să prezentăm proiectul INTRIDE.

În timpul acestui atelier de lucru, care a avut loc în cadrul evenimentului „Inovație pentru afaceri”, ne-am concentrat asupra primelor rezultate din chestionarul nostru privind abilitățile viitorilor designeri (abilități tehnice, de proiectare, digitale, sociale și ecologice).

Al doilea atelier de lucru s-a concentrat asupra raportului final și asupra feedback-ului pe care l-am primit de la universități și companii cu privire la acest subiect (informații suplimentare destinate cercetării noastre).

Abilitățile tehnice care au fost identificate ca fiind cele mai importante au fost cele legate de gestionarea produselor și ingineria proceselor. Cele dedicate dezvoltării sunt managementul produselor și managementul proiectelor. Pe de altă parte, abilitățile recomandate pentru instruire au fost automatizarea și ingineria proceselor.

Abilitățile digitale cu cel mai mare procent de importanță au fost comerțul electronic și social-media, iar acestea sunt, de asemenea, primele două recomandate pentru formare. În ceea ce privește abilitățile de design, cele mai importante sunt vizualizarea și gândirea creativă. Primele recomandate pentru instruire sunt metodologiile de design și analiza operațiunilor.

Dacă ne referim la abilitățile ecologice, cele menționate ca fiind cele mai importante sunt reducerea consumului și dezvoltarea durabilă a produselor. Primele două abilități recomandate pentru instruire sunt reducerea consumului și gestionarea resurselor.

Referitor la abilitățile sociale, principalul punct de interes a fost lucrul în echipă și comunicarea, în timp ce cele recomandate pentru instruire au fost gestionarea timpului și comunicarea.

ATELIERUL DE LUCRU (septembrie 2020)

Atelierul de lucru din România s-a desfășurat în format online, fiind moderat de către reprezentanții Clusterului Mobilier Transilvan, implicând IMM-uri – producători de mobilă și universități.

We gathered for this workshop 4 representatives from universities (University of Art Cluj, Technical University Cluj, University from Brasov)  and 3 representatives from furniture companies and also 3 persons involved in the management of INTRIDE project.

Atelierul s-a concentrat asupra următoarelor aspecte:

 • discuțiile dintre universități și companii cu privire la rezultatele chestionarului și comentarii suplimentare, sugestii pentru îmbunătățirea unui viitor program de masterat pentru tinerii designeri.

Cele mai importante considerente apărute în timpul atelierului de lucru sunt: următoarele

 • echipamentele de înaltă performanță nu sunt suficiente dacă nu aveți unde să vindeți produsele de mobilier
 • Universitatea Tehnică oferă posibilitatea de a se studia programarea, automatizarea și dezvoltarea de noi produse
 • s-a sugerat că există loc de îmbunătățire în ceea ce privește gândirea critică și, de asemenea, pentru vizualizarea datelor
 • marketingul digital a câștigat o poziție de top în companii
 • unul dintre membrii Clusterului Mobilier Transilvan ne-a spus că compania lor se îndreaptă spre digitalizare
 • digitalizarea ar trebui implementată și în procesul tehnologic
 • realitatea virtuală nu este încă atât de importantă pentru companii, deoarece lucrurile de bază sunt rezolvate prin realizare 3D, prin urmare companiile nu sunt dispuse să aibă costuri suplimentare pentru moment
 • universitățile au cursuri de design ecologic
 • s-a recomandat să se ia mai mult în considerare importanța designului în proiectarea mobilierului și, de asemenea, inteligența artificială în viitor, ținând cont de consumatorul final în timp ce alege designul
 • una dintre copaniile noastre este interesată de un program de instruire pentru design
 • gestionarea timpului se află pe lista competențelor socio-emoționale, care ar putea fi îmbunătățite
 • un alt subiect discutat de către o companie s-a referit la importanța ambalajului și a logisticii
 • ca o concluzie, universitățile au demonstrat o dorință puternică de a crea conștientizare în companii cu privire la importanța designului în producție și, de asemenea, de a câștiga deschidere către noile tehnologii, realitatea virtuală, etc.

Proiectul este co-finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Detalii suplimentare, în limbra română, pe site-ul oficial intride.eu.

Lasă un răspuns