• webcube
  • Niciun comentariu

Clujul se pregătește pentru job-urile viitorului. Proiectul, primul pentru un oraș din Estul Europei, este în valoare de 5,6 milioane de euro

 

Administrația clujeană se pregătește pentru job-urile viitorului. Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care va beneficia de o finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, printr-un program de dezvoltare și inovare urbană.

Proiectul, în valoare de 5,6 milioane de euro, din care 80% sunt finanțare nerambursabilă, are ca scop analiza și testarea unor scenarii care să permită comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce pe piața muncii. Vizate sunt industriile afectate de automatizare.

„Ne propunem să pregătim orașul și comunitatea pentru viitor, pentru viitorul pieței de muncă. Vom construi trei laboratoare, vom achiziționa echipamente de înaltă tehnologie pentru industria design-ului, pentru industria 4.0, echipamente cu inteligență artificială prin care putem dezvolta proiecte de realitate virtuală pentru industria filmului, astfel încât industriile afectate de automatizare să poate fi pregătite pentru noi competențe în viitorul muncii”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare locală al Primăriei Cluj-Napoca.

O componentă importantă a programului vizează industriile culturale ale orașului. În proiectul „Cluj Future of Work” vor fi implicate, pe lângă administrația publică locală și Centrul Cultural Clujean, mai multe organizații, între care universități, festivaluri sau clustere.

„Încercăm să înțelegem schimbările pe care piața locală de muncă le va avea peste 20 de ani și încercăm să înțelegem cum trebuie transferate anumite practici din mediul academic în partea de industrie, din industrie în mediul academic și cum trebuie schimbate politicile publice, regulile și sistemul de guvernanță care ne gestionează partea de muncă”, a explicat și Anamaria Vrabie, director al Diviziei de Inovare Urbană din Centrul Cultural Clujean.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani.

Articol preluat de pe ebsradio.ro

 

Lasă un răspuns