Un curs mixt de formare dedicat profesoriilor I-VET, în care se prezintă modalități de integrare a sustenabilității în sectorul mobilierului și lemnului, care să pregătească studenții europeni pentru provocările actuale și viitoare, este în etapa de testare și validare. Cursul este dezvoltat în cadrul unui proiect european din care face parte și Universitatea Transilvania din Brașov, membră a Clusterului Mobilier Transilvan. Materialul „Ghid educațional: idei de predare pentru profesorii I-VET (Educație și formare profesională inițială) din sectorul mobilierului și lemnului” va fi prezentat și testat la nivel intern în cadrul unui training ce va avea loc de marţi, 11 ianuarie până joi, 13 ianuarie 2022 la sediul CMT din cadrul CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative.
În cadrul activității de pilotare internă, partenerii de proiect, împreună cu specialiști în sustenabilitate aplicată în sectoarele mobilierului și lemnului, vor oferi sugestii și recomandări care vor conduce la îmbunătățirea conținutului unităților de curs. Trainingul va avea loc în format hibrid, fizic și prin platforma Zoom. Ghidul face parte din proiectul TABLE (TAckling Sustainability Environment through Blended Learning occasions for ivEt in the mobile and wood sector), o inițiativă europeană cu 6 parteneri, finanțat prin programul ERASMUS + al Uniunii Europene. La sfârşitul proiectului TABLE, toate resursele educaționale vor fi disponibile online și gratuit, pentru toți cei interesați de sustenabilitatea în sectorul mobilierului și lemnului.
Unitățile de curs au fost dezvoltate în 6 module complementare, iar partenerii din România au coordonat trei dintre aceste module:
1. De la dezvoltarea durabilă la consumul durabil și modelele de producție (dezvoltat de ENERGIES 2050, Franţa)
2. Schimbările climatice, biodiversitatea și energiile regenerabile – Industria lemnului în fruntea provocărilor (dezvoltat de ENERGIES 2050, Franţa)
3. Proiectare durabilă în sectorul mobilierului și lemnului (dezvoltat de AMUEBLA, Spania)
4. Gestionarea deșeurilor în sectorul mobilierului și lemnului (dezvoltat de UNITBV, România şi ZSDiL, Polonia)
5. Minimizarea impactului și utilizării resurselor în sectorul mobilierului și lemnului (dezvoltat de UNITBV, România şi ZSDiL, Polonia)
6. Competențe ecologice, strategii de comunicare și dezvoltare a pieței în/pentru sectorul mobilierului și lemnului (dezvoltat de NERDA, România).