• adm-cmt-1
  • Niciun comentariu

Studiu comparativ pentru canturi convenționale și fără îmbinare

Autori: Mária Réka ANTAL, Levente DÉNES, Zsigmond András VAS, András POLGÁR

Abstract: Cantul afectează atât aspectul vizual, cât și protecția marginilor panourilor pe bază de lemn. Pentru ca benzile de căntuire să ofere protecția dorită, acestea trebuie să adere puternic pe întreaga suprafață a marginilor panoului și să mențină aderența pe toată durata de viață a produsului. Prezenta cercetare compară benzile convenționale de căntuire cu și așa-numitele benzi fără îmbinare după rezistența la apă și abur și examinează impactul asupra mediului prin evaluarea ciclului de viață.
În conformitate cu ipoteza noastră, rezultatele testelor au arătat că punctele critice sunt colțurile, mai ales atunci când sunt expuse la umezeală. Datorită variațiilor mari în măsurători, inițial nu există nicio diferență semnificativă între cele două metode de căntuire. Însă diferențele devin mai semnificative după perioade mai lungi de tratament. Metoda de evaluare a ciclului de viață (LCA) corespunde cerințelor pentru standardele ISO 14040:2006 și ISO 14044:2006.

Articolul a fost publicat în cadrul revistei Journal of Forest Research, Acta Silv. Lign. Hung., Vol. 17, Nr. 1 (2021) 21–35 și poate fi consultat integral online.

Lasă un răspuns