Aproximativ 300 de persoane participă la Conferința Națională a Clusterelor. Reprezentanții acestor asociații, precum și managerii companiilor, reprezentanții autorităților publice și experții europeni discută despre modul în care pot să atragă mai multe fonduri europene, să susțină exporturile și să accelereze transferul tehnologic. Cele mai performante clustere din România și-au stabilit o listă comună de obiective. Printre ele se numără transferul tehnologic dinspre universități și institute de cercetare spre domeniul productiv, dar și susținerea inovării. De asemenea, atragerea de fonduri europene rămâne o prioritate, iar pentru a crește gradul de încredere, clusterele românești au început o procedură de acreditare oferită de Comisia Europeană. Astfel, 12 clustere românești au primit eticheta de bronz, spune președintele clusterului AgroTransilvania, Felix Arion.
La rândul său, președintele clusterului AgroTransilvania, Ioan Oleleu, afirmă că această conferință arată importanța colaborării dintre clustere. ”Am învățat să cooperăm între noi și să creăm împreună valoare adăugată mare. Companiile din clusterul Cluj IT produc software foarte util în gestiunea economică a firmelor din clusterul Mobilier Transilvan care oferă un mobilier excelent pentru membrii clusterului iTech Transilvania. La rândul lor, aceștia produc echipamente și programe informatice foarte utile companiilor din clusterul AgroTransilvania. Iar acesta oferă tuturor o hrană de o calitate deosebită.
Mai în glumă, mai în serios, am vrut să vă transmit faptul că la Cluj există un pol al clusterelor, o rețea performantă, care este deschisă cooperării cu alte clustere din țară, din Uniunea Europeană și din țările din regiune care nu sunt sau nu sunt încă membre ale Uniunii”, a spus Ioan Oleleu.
O provocare căreia clusterele i-au făcut față cu succes este susținerea exporturilor, spune reprezentantul clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan. El a amintit faptul că există un parteneriat încheiat între clusterul de mobilier din Transilvania și unul similar din Bulgaria, care vor furniza împreună piesele de mobilă cerute de o companie multinațională. La rândul său, directorul executiv al ARIES Transilvania, Bianca Muntean, care reprezintă și clusterul iTech Tansilvania, a subliniat importanța implicării clusterelor în pregătirea unor resurse umane de calitate, mai ales pentru industria IT, în care oferta de locuri de muncă este mai mare decât cererea.
În România sunt înregistrate 75 de clustere. Pe lângă cele 12 care au primit deja certificarea bronz, alte cinci au început demersurile pentru a primi eticheta de bronz din partea Comisiei Europene.
Articol preluat de pe clujtoday.ro
autor: Claudiu Pădurean