Analizarea permanentă a tendințelor de deschidere spre export a firmelor membre.
Realizarea și actualizarea unor topuri cu zonele de interes, de la UE la Africa de Sud.
Identificarea de oportunități de colaborare în zonele de interes pentru membrii CMT.
Anual echipa de management colectează, prin chestionarele adresate membrilor CMT, informații despre piețele externe pe care ar dori să le cunoască.
Participarea la conferințe online și sesiuni de matchmaking, între care Online Global Cluster Matchmaking din 24 septembrie 2020, unde ne-am conectat cu Gisele Stolz, directoare al incubatorului de afaceri de la Universitatea „George Mason”, SUA și cu Clara Santamaria, manager al Habitat Cluster Barcelona, din Spania, care are un interes comun de a pătrunde pe piețele din Asia și Africa, prin deschiderea unui birou de reprezentare a IMM-urilor.
Membrii Clusterului Mobilier Transilvan au completat chestionarele și astfel echipa de management a clusterului a putut descoperi potențialele piețe țintă ale membrilor.
În urma participării la conferința Online Global Cluster Matchmaking din 24 septembrie 2020 s-a plănuit participarea la CIFF – China International Furniture Fair în martie 2021.
Noi parteneriate și exporturi către companii care provin din piețe importante în industria mobilierului.
Realizarea studiilor de piață în Africa de Sud pentru a evalua posibilitatea de a deschide un birou de reprezentare a IMM-urilor românești pe continentul African.
Membrii CMT se orientează înspre piețele de export atât Europene, Asiatice, cât și înspre cele din Africa de Sud.
Conștientizarea nevoii de a deschide și a susține pe termen lung birouri de reprezentare a IMM-urilor românești în străinătate, pe toate continentele, pentru a stimula exporturile.
S-a identificat necesitatea acțiunilor de internaționalizare datorită dorinței membrilor de a cunoaște în profunzime piețe Asiatice.
În anul 2019, echipa de management al Cluster Mobilier Transilvan a participat la cursul intitulat „Diferențe culturale între România și China”, curs menit să identifice modalitățile de interacțiune cu potențiali parteneri și producători chinezi.
Pentru a dezvolta parteneriate strategice importante, Cluster Mobilier Transilvan a organizat o misiune economică în luna martie 2019 în Asia, în KUALA LUMPUR și SINGAPORE.
Un număr de 30 de participanți de la firmele Salice Comprod, Antares România, Taparo, Marlex Impex, Inno Laser, LifeMob, Hygia Consult, Promtinter Expert, Basic Point, Ghișe Design, Ax Perpetuum, Rebras Maramureș, E-Laborator și a Universității Tehnice Cluj-Napoca au avut schimburi de experiență, vizite de lucru și sesiuni de matchmaking cu parteneri asiatici în cadrul acestei misiuni economice în Kuala Lumpur și Singapore.
În cadrul misiunii economice în Kuala Lumpur s-a vizitat târgul MIFF 2019 prilej în care delegația Cluster Mobilier Transilvan a participat la seminariile dedicate industriei mobilei. Totodată, în cadrul MIFF 2019, s-au organizat întâlniri Business to Business între producătorii de mobilier participanți în cadrul târgului.
Au avut loc întâlniri de afaceri ale delegației Cluster Mobilier Transilvan cu reprezentanți ai Ministerului de Industrie și cu reprezentanți ai asociaților profesionale din Malaezia.
Delegația Cluster Mobilier Transilvan și-a continuat parcursul spre următoarea destinație: Singapore. Vizita în Singapore a inclus seminarul organizat de Ambasada României în Singapore, dedicat special pentru vizita delegației Cluster Mobilier Transilvan intitulat „Business Opportunities In Romania & Business-To-Business Meeting with Incoming Romanian Delegation.”
Lansarea discuțiilor aprofundate cu diverși producători de mobilier care vizau realizarea parteneriatelor.
Prezența delegației române la cele 2 târguri internaționale de mobilier a fost o reală oportunitate de a înțelege direcția trendurilor actuale, precum și dezvoltarea unor potențiale parteneriate externe.
Participarea Cluster Mobilier Transilvan la aceste două târguri internaționale de mobilier, au generat sporirea considerabilă a vizibilității clusterului la nivel internațional.
Totodată, în urma participării la MIFF 2019, s-a discutat despre inițiativa de a participa la ediția următoare a târgului.
Dorința de orientare a exporturilor către piețele Asiatice, a impulsionat membrii spre organizarea unor inițiative în acest sens prin participarea la târgurile CIFF SHANGHAI și FURNITURE CHINA 2018.
S-au organizat misiunile economice în Shanghai, China, în septembrie 2018.
A fost creionat un cadru de colaborare în parteneriat cu Council of Asia Furniture Associations (CAFA) și China National Furniture Assocation (CNFA), în prezența președintelui Xu Xiangnan, al secretarului general Linda Tu și a reprezentanților Consulatului General al României din Shanghai.
Renumitul designer chinez, Philip Yap, considerat de mai multe publicații de specialitate ca fiind în top 10 designeri chinezi, a pregătit pentru delegația Cluster Moblier Transilvan, 3 standuri de prezentare în cadrul târgului Furniture China.
Înțelegerea modului de viață, a culturii și a modului de interacțiune în afaceri al țărilor Asiatice. Una din declarațiile rostite în chineză cu care delegația Cluster Mobilier Transilvan a rezonat a fost: ”Nu vreau să mă urc pe munte ca să fiu văzut de oameni, ci ca eu să îi pot vedea mai bine pe ei”
Prezența delegației Clusterului Mobilier Transilvan în cadrul acestei misiuni economice a făcut ca perceperea trendurilor internaționale inovatoare să fie transpusă și în piața autohtonă.
În urma unei bune colaborări și a relației de colaborare bine consolidate în timpul misiunii economice din China, renumitul designer chinez Philip Yap, a fost unul dintre invitații speciali ca speaker în cadrul Transylvanian Clusters International Conference (TCIC), conferință organizată de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, în care și Cluster Mobilier Transilvan este membru.
Misiunea economică în China a deschis noi orizonturi înspre pătrunderea pe piețele internaționale, clusterul desfășurând constant acțiuni de participare la evenimente internaționale organizate pe continentul asiatic.
Necesitatea de a dezvolta și identifica posibile colaborări între firmele din Ungaria cu cele din România a generat interacțiunea dintre membrii Clusterului Mobilier Transilvan cu membrii clusterului Panfa.
Clusterul Mobilier Transilvan a găzduit în Cluj-Napoca o misiune economică în perioada 11.06.2017 – 15.06.2017, misiune economică organizată
în colaborare cu ICIA-CENTI, institut membru al CMT și entitatea de management a Clusterului Panfa, precum și Camera de Comerț și Industrie din Zalaegerszeg.
Delegația maghiară a participat la vizite de lucru în cadrul firmelor producătoare de mobilier din interiorul Cluster Mobilier Transilvan pentru a vizualiza capacitățile de producție ale acestora. Câteva dintre companiile vizitate sunt: Smart Furniture, Perpetuum Furniture, Art Stil și Rotsin PROD COM, Napochim, Promtinter Expert, Ax Perpetuum Impex și Proeli Concept.
În urma analizării tehnologiilor utilizate și a principalelor produse realizate de companiile clujene producătoare de mobilier din interiorul Clusterului, delegația maghiară, formată din membrii Clusterului Panfa, au discutat despre activitățile care pot fi întreprinse împreună în viitoare colaborări.
S-au identificat posibile zone de colaborare între firmele clujene și cele maghiare analizând și instituțiile de cercetare-dezvoltare Clujene care sunt și membre ale Clusterului Mobilier Transilvan, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj- Napoca, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, secția Silvicultură.
Consolidarea relațiilor dintre membrii Clusterului Panfa și membrii Clusterului Moblier Transilvan precum și identificarea de posibilități de colaborare între firmele din Ungaria și România.
Atragerea de noi parteneri și relații comerciale cu firme cu care s-au stabilit întâlniri B2B, cu accent pe exportatorii care ar putea beneficia de programul Gate for Export.
În cadrul Târgului de Echipamente pentru Prelucrarea Lemnului, LIGNA HANOVRA 2017, în perioada 17-24 mai 2017, Cluster Mobilier Transilvan a organizat o misiune economică în Germania.
Împreună cu invitatul special, Eniko Bucs, Sales Manager Austria și Europa SE pentru PEKA- System AG, pătrunderea pe piața de desfacere din NV României cu sisteme de depozitare pentru living, dressing și bucătării, precum și rafturile multifuncționale PEKA Sesam Libell, rafturi retractabile Fioro și soluția de mobilier Smart, Pecasa- sistem versatil construit în jurul unei coloane centrale la care se pot atașa rafturi și cutii de depozitare în diferite combinații.
S-au vizualizat cele mai recente prototipuri în materie de mobilier, lifturi, balamale și sisteme extractibile, sisteme destinate gestionării eficiente a mobilierului și camerelor inteligente conectate la rețea, dar și Sistemul cu LED-uri Loox, care este destinat iluminării și sunetului ce se poate auzi din mobilă datorită funcționalității „plug & play” care este o noutate necesară spre diseminare în rândul producătorilor din regiunea Nord-Vest și prezentată și adusă în atenția clienților.
În urma acestei misiuni economice s-a plănuit vizita la CEFLA LIVE 2017, eveniment organizat anual de Cefla Finishing pentru parteneri și a fost cuprins în planificarea anuală a CMT.
Orientarea către noi tehnologii în domeniul producției de mobilier pornind de la sistemele de depozitare pentru dressing Moka, sertare de bucătărie Shelvo, cuptoare verticale Omnidry și descoperind chiar și soluțiile de tapițerie Goodside Fusion care au câștigat premii în cadrul INTERZUM Award.
Tehnologiile care au fost prezentate în cadrul Misiunii Economice organizate în Germania, au fost diseminate de către delegația românească către ceilalți membrii ai Clusterului Mobilier Transilvan pentru a putea fi implementate în companiile acestora.
Dezvoltarea parteneriatelor strategice, schimb de experiență și inițierea unor propuneri comune de proiecte în parteneriat cu mari clustere internaționale.
Organizare misiunii economice în Croația, în perioada 24-26 aprilie 2017.
Evenimentul a fost organizat de Steinbeis-Europa-Zentrum în parteneriat cu EKO-SUSTAV Ltd și Competence Centre (Vukovar, Croația).
S-a format o delegație de reprezentați aparținând membrilor Cluster Mobilier Transilvan și a Centrului de Tranfer Tehnologic din Cluj-Napoca (CENTI).
Vizite de lucru pentru schimb de experiență în cadrul Universității din Zagreb, la Facultatea de Silvicultură, iar mai apoi s-au realizat discuții de tip Business to Business între reprezentanți ai țării gazdă și reprezentanții din cadrul delegației române.
Datorită prezenței însemnate a celor 40 de reprezentanți din partea- autorităților publice croate, a organizațiilor de cercetare, IMM-uri locale precum și a reprezentanților din cadrul organizațiilor suport pentru mediul de afaceri și Clustere (Business Support Organisations & Clusters) din Regiunea Dunării s-au stabilit relații viitoare benefice pentru animarea clusterului, atragere de noi membri și o mai mare vizibilitate pe piață a clusterului.
În urma misiunii economice realizate, Steinbeis-Europa-Zentrum a devenit membru al Cluster Mobilier Transilvan.
Au fost deschise noi perspective referitoare la dezvoltarea de parteneriate strategice între membrii Cluster Mobilier Transilvan cu autoritățile publice din Croația, a organizațiilor de cercetare, și cu Universitatea din Zagreb.
În baza schimburilor de experiență acumulate în timpul misiunii economice din Croația au fost elaborate propuneri comune de proiecte între reprezentanții croați și delegația românească.
Facilitarea discuțiilor și parteneriatelor cu alte consorții și clustere internaționale prin organizarea anuală a conferinței internaționale a Transylvanian Clusters International Conference (TCIC).
Organizarea Transylvanian Clusters International Conference (TCIC) susținut de Northerm Transylvania Clusters Consortium prin colaborarea dintre Transilvania IT Cluster, AgroTransilvania Cluster, Romania New Materials Cluster, Cluster Industrii Creative și Cluster Mobilier Transilvan.
Evenimentul anual al Conferinței Internaționale a Clusterelor a ajuns în 2019 la a 5-a ediție.
În decursul a 5 ediții, TCIC a avut peste 1.500 de participanți, 250 de speakeri și 630 de sesiuni de potrivire B2B.
Ediția anului 2019 a TCIC a abordat obiectivul menținerii relevanței pe piață și stimularea competitivității. „Competențe viitoare pentru industrie” a fost tema principală dezbătută în timpul conferinței.
De la perspectiva umană la punctul de vedere al afacerilor, de la scara individuală la proporțiile organizaționale – s-a discutat despre ce fel de transformări sunt necesare pentru a ne pregăti pentru următoarele decenii, iar o altă problematică discutată a fost cum putem sincroniza abilitățile cu cerințele.
Northern Transylvania Clusters Consortium își asumă provocarea de a căuta modalități de a ține pasul cu ecosistemul economic în continuă evoluție.
Prin intermediul organizării TCIC, Cluj-Napoca a devenit o adevărată capitală europeană a inovării, prosperând anual prin contribuția adusă de cele cinci clustere partenere, care reușesc să dezvolte cu succes proiecte inovative în domeniile în care activează.
An de an numărul participanților și al speakerilor este în creștere. În 2016, la finalul primei ediții, TCIC a avut un număr de 330 de participanți, iar la finalul conferinței din anul 2019, s-au totalizat un număr de 1.500 de participanți în decursul tuturor ediților existente.
Prin intermediul sesiunilor de potrivire Business-to-Business s-au oferit reale posibilități de conectare pentru antreprenori și IMM-uri din întreaga lume.
Se estimează o atragere anuală a unui număr semnificativ de participanți, ceea ce presupune crearea de parteneriate de impact între participanții evenimentului Transylvanian Clusters International Conference.