• webcube
  • Niciun comentariu

Clujul vrea să ajungă Capitală Europeană a Inovării

Clujul vrea să candideze pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării (CEI). Comisarul european Mariya Gabriel va aici fi în 5 martie pentru a lansa programul, au anunțat reprezentanții clusterelor clujene.

Comisarul european pentru inovare va anunța la Cluj debutul competiției CEI, în cadrul evenimentului Innovation Camp, de la Hotelul Grand Italia, anunță managerul Clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean. Mariya Gabriel va participa și la lansarea unui parteneriat între orașele Cluj-Napoca și Varna, care are drept obiectiv promovarea startup-urilor.

Asocierile clujene au demarat un program intitulat Transilvania Digitală Inovativă (TDI) 2.0, care se va materializa în Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița și Baia Mare, în cadrul a două direcții. “Prima se referă la acei antreprenori care vor să activeze în domenii care aduc o valoare ridicată bazată pe creativitate, pe care îi vom învăța cum digitalizarea le poate crește afacerea în cadrul unor industrii tehnice creative.

A doua direcție sunt cursurile de digital transformation officer care vor grupa atât specialiștii în tehnologia informației, cât și cei din administrația publică, în ideea în care multe dintre locurile de muncă actuală tind să fie înlocuite de roboți. Vrem să creăm startup-uri în aceste industrii emergente, dar și lanțuri de valoare”, a explicat Alexandru Roja, unul dintre coordonatorii proiectului.

„Noi am gândit acest program pornind de la industria în care activăm, cea a mobilei, însă digitalizarea are aplicare și în celelalte domenii în care clusterele noastre au expertiză: energie, turism, agricultură, industrii creative. Vom instrui oamenii din firmele non-IT nu numai cum să poată susține, la finalul cursului, un proiect de digitalizare, ci și să îl transpună efectiv în companie, de aceea vom aduce și managerii firmelor la aceste cursuri”, a detaliat Ciprian Morcan, managerul Clusterului Mobilier Transilvan.

Prima serie de cursuri, cu 60 de participanți grupați în două serii, va începe în aprilie, iar a doua, cu 40 de participați în alte două serii, în septembrie. Proiectul susține dezvoltarea competențelor necesare accelerării adaptării industriei la schimbările structurale ale pieței orientate spre eficiență și inovație.

Conducerile clusterelor au prezentat la Turnul Croitorilor contextul european și obiectivul strategic de a susține dezvoltarea de abilități noi în rândul angajaților. Cu această ocazie au fost trecute în revistă proiecte sau inițiative ce contribuie la dezvoltarea competențelor și capabilităților necesare pentru inovare, antreprenoriat, transformare digitală precum UIA Future of Work și Transylvania Cluster International Conference, din iunie, care are tema Future Skills for Industry.

Cine a câștigat titlul

Anul trecut orașul Nantes (Franța) a obținut titlul de CEI. Acesta este însoțit de un premiu de 1 milion de euro, finanțat din programul Orizont 2020 al UE pentru cercetare și inovare. Celelalte cinci din clasament – Anvers (Belgia), Bristol (Anglia), Espoo (Finlanda), Glasgow (Scoția) și Rotterdam (Olanda) au primit câte 100.000 de euro pentru a-și promova și extinde practicile de inovare. Criteriile de atribuire vizează modul în care orașele utilizează inovarea și noile tehnologii pentru a implica în procesele lor decizionale marile comunități locale și a îmbunătăți viața locuitorilor. Au mai câștigat titlul Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Atena (2018).

 

Articol preluat de pe clujmanifest.ro

autor: Ionuț Geană

Lasă un răspuns