Atelier internațional pentru studenți și producători de mobilă

  • Web Cube
  • Niciun comentariu

Atelier internațional pentru studenți și producători de mobilă

Centrul de Excelență pentru Mobilă a fost gazda unui evenimentdedicat inovării și dezvoltării de produse, intitulat „International Product Development Workshop”, reprezentând o inițiativă concepută de Clusterul Mobilier Transilvan. Au răspuns acestei provocări trei dintre membrii săi producători de mobilier și două instituții de învățământ superior recunoscute la nivel internațional.

În cadrul atelierului desfășurat de-a lungul unei săptămâni, reprezentanții Antares (prin Scaune.ro), Salice Cluj-Napoca și Valmedy au stat față în față cu studenți de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, respectiv de la Elisava Barcelona School of Design and Engineering. Obiectiv: dezvoltarea unei piese de mobilier. Salice a propus un stand TV, Valmedy a dorit o canapea, în timp ce reprezentanții de la Antares au optat pentru un pupitru școlar. Practic, la prima întâlnire din cadrul evenimentului, trei echipe mixte formate din studenți și un profesor coordonator s-au întâlnit cu câte un reprezentant al fiecăreia dintre cele trei companii pentru a primi cerințele și specificațiile produselor care urmau să fie dezvoltate.

Pe lângă activitățile stimulante și provocatoare din cadrul workshopului, participanții au avut parte și de momente de relaxare, explorând frumusețea și cultura orașului Cluj-Napoca și a împrejurimilor acestuia. Printre activitățile preferate ale oaspeților Cluster Mobilier Transilvan s-au numărat vizita la Salina Turda și turul în Rimetea.

Impresii
Profesorul coordonator Octavian Simion a declarat: „Din poziția de coordonator al acestui workshop, pot spune că a fost o provocare, cât și o onoare să avem alături un partener atât de puternic precum Elisava. Pe urmele acestei colaborări, sunt sigur că vor apărea și alte proiecte comune. Efortul Cluster Mobilier Transilvan și al companiilor implicate poate fi catalogat drept un exemplu de bune practici și ar trebui preluat și de alte industrii naționale care, prin uniune și comuniune, pot să-și folosească întreg potențialul industrial și economic. Prin prisma facilităților asigurate la Centrul de Excelență pentru Mobilă în ultima perioadă de timp, acest tip de evenimente devin o obișnuință pentru Cluster Mobilier Transilvan, ajuns un motor de inovație, creație și cercetare, care produce atât avans tehnologic, cât și contribuie la dezvoltarea simțului estetic colectiv.”

Ana-Maria Abrudan, de la Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte, Universitatea din Oradea: „Marele câștig al acestui atelier a fost interacțiunea dintre școli diferite – inginerie și design, Spania și România – culturi diferite, tipuri de educație diferite, abordări diferite și coordonarea acestora spre un rezultat omogen, cu suflet artistic și rațiune inginerească. Munca în echipă sub presiunea timpului, într-un cadru creativ, este o motivație pentru mine și o aducere-aminte a ceea ce înseamnă colaborarea în design, abordare pe care o voi folosi mai frecvent la Facultatea de Arte a Universității din Oradea.”

Estela Sanchez Nuñez, student Elisava Barcelona School of Design and Engineering: „Dacă ar trebui să descriu într-un singur cuvânt experiența din cadrul atelierului, aș spune că a fost «intensă». Tot timpul erau lucruri de făcut, iar termenul-limită, scurt. Pentru mine, acest lucru a fost tare distractiv și interesant. Acest atelier mi-a permis să învăț noi modalități de lucru și, de asemenea, m-a stimulat să lucrez ca un profesionist: eficient și cu gândul la timpul avut la dispoziție. Cred că m-a ajutat să cresc, atât ca persoană, cât și ca profesionist. Acum mă simt mai pregătit pentru jobul de inginer de design industrial.”

Onisim Adriel Coptil, student la Universitatea de Artă și Design: „Experiența acestui workshop mi-a oferit posibilitatea de a înțelege procesul designului, într-un mod cât mai apropiat de realitate. Temele lansate au cerut rezolvarea în termen scurt a cerințelor, astfel încât a fost necesară distribuirea sarcinilor de lucru în mod optim și adaptarea la modul de lucru al fiecărui coleg pentru eficiență maximă. Fiecare problemă apărută pe parcurs m-a ajutat să-mi exersez anumite aptitudini, cum ar fi comunicarea cu colegii. Comunicând, am reușit să ajungem la cele mai ingenioase idei împreună. Consider că astfel de experiențe sunt foarte utile, fiind ocazii unice de a învăța. În urma acestui workshop mi-am dat seama că mai am multe de învățat, atât în ceea ce privește designul, cât și în ceea ce privește lucrul în echipă.”

Deschisă oricărei persoane din industrie sau din afara acesteia, inițiativa se adresează oricui recunoaște valoarea adusă de proiectele de acest tip și care dorește să se alăture eforturilor Cluster Mobilier Transilvan la viitoarele ediții.

Articol preluat de pe magmob.ro: Atelier internațional pentru studenți și producători de mobilă

 

Lasă un răspuns