• Web Cube
  • Niciun comentariu

Cluj-Napoca implică comunitatea locală în dezbaterile viitorului

Comunitatea locală poate face parte din efortul de colaborare de reflecție asupra viitorului muncii: Cluj-Napoca implică experți, medici universitari, părți interesate și rezidenți în regândirea provocărilor urbane și modul în care soluțiile apărute prin proiectul UIA Cluj Future of Work vor avea un impact în viitorul orașului

Pentru al treilea an consecutiv, Jaclyn Youngblood a venit la Cluj-Napoca pentru a-și aduce aportul de idei și experiență dobândite la Primăria Boston, New Urban Mechanism to the Urban Dialogue, o serie de evenimente organizate de Cluj-Napoca Urban Innovation Unit în cadrul Centrului Cultural Cluj pentru a face schimb de bune practici între orașe cu medici universitari, experți și practicieni din întreaga lume. În calitate de șef de personal al structurii create de primarul Bostonului pentru a experimenta noi abordări de guvernare care vizează diferite departamente și comunități, ea este responsabilă de încurajarea implicării civice în proiecte experimentale derulate de oraș pentru îmbunătățirea calității vieții rezidenților. Acesta este unul dintre elementele principale pe care și Cluj-Napoca încearcă să le reproducă cu strategia sa de inovație urbană, în care Cluj Future of Work joacă un rol decisiv.

„Cluj-Napoca are multe asemănări cu Boston. Este un oraș universitar, este în creștere, este plin de energie și oamenii sunt cu adevărat motivați. Împărtășim același obiectiv cu Urban Innovation Unit din Cluj: refacerea încrederii cu rezidenții. O facem conectând toate elementele diferite ale ecosistemului de inovație și creând momente de dialog public: asta face și Clujul și nu este un lucru pe care îl puteți găsi peste tot ”, spune Jaclyn Younglood

Dezbaterea dintre părțile interesate locale și experții internaționali invitați la ultima ediție a Urban Dialugues, desfășurată la Cluj-Napoca pe 6 decembrie, a fost axată pe co-crearea fișei postului șefului de inovare, figura profesională care va conduce Urban Innovation Unit odată ce va fi transferată oficial în municipiul Cluj-Napoca în 2022. Grupurile de lucru alături de participanții locali și internaționali au oferit contribuții interesante pentru actualizarea funcțiilor Unității, creată de Centrul Cultural Cluj ca program de cercetare și dezvoltare care vizează propunerea de soluții alternative la provocările Cluj-Napocăi, care reunesc idei din mediul academic, sectorul cultural și de afaceri, societatea civilă și administrația publică.
Implicarea activă a celor mai dinamice părți interesate din Cluj-Napoca în regândirea provocărilor urbane din diferite perspective poate fi benefică pentru a deschide reflecția asupra viitorului muncii către comunitatea locală și, prin urmare, pentru a inspira acțiunea autorității locale și a părților interesate implicate ca parteneri în proiectul UIA.

VIITORUL MUNCII ȘI PROVOCĂRILE INOVĂRII URBANE

Cluj Future of Work este unul dintre principalii piloni de acțiune ai Urban Innovation Unit, care se concentrează și pe mobilitatea urbană, reziliența și locuințele. Proiectul UIA reflectă în guvernarea sa colaborarea dintre Municipalitate și Centrul Cultural Clujean, ceea ce duce la consolidarea rolului Unității în guvernarea locală și în viața civică pe termen mediu și lung.

În calitate de co-manageri ai Cluj Future of Work, Municipalitatea și Centrul Cultural Clujean (creat în 2014 ca organizație neguvernamentală pentru cultură și dezvoltare urbană) testează concret modul în care colaborarea dintre diferite sectoare poate face ca autoritatea publică să fie mai dispusă să își asume riscuri, creând în același timp parteneriate și relații noi, atât la nivel local, cât și la nivel internațional.

Licitația pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, câștigată apoi de Timișoara, a creat impulsul pentru regândirea sferei de acțiune a Centrului Cultural Clujean, lansând o colaborare mai puternică între municipalitate și sectorul cultural și creativ din Cluj-Napoca, care a fost privit ca un facilitator al coeziunii sociale și al creșterii economice pentru societatea civilă locală.

Majoritatea părților interesate implicate în realizarea acțiunilor Clujului Future of Work au început să colaboreze cu ocazia licitării pentru Capitala Europeană a Culturii, imediat după prezentarea candidaturii. Ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca arată cum participarea la acest tip de competiție poate fi decisivă pentru a conecta idei, energii și proiecte deja în curs de desfășurare în oraș, accelerată de autoritatea locală atunci când acționează ca punct de conectare și broker de inovație la nivel local.

Pregătirea candidaturii pentru Capitala Europeană a Culturii a fost și o oportunitate de a stabili conexiuni mai puternice cu alte orașe europene precum Belfast, Nurnberg și Varna, care au urmat căi similare și au decis apoi să se alăture eforturilor de a crea  Culture Next, orase care au candidat pentru titlul de capitală a culturii la nivel național sau european. Mulți dintre ei au fost la Cluj-Napoca în decembrie anul trecut, pentru a participa la Urban Dialogues, care a fost îmbinat pentru prima dată cu conferința Future of Work.

Combinarea acestor două întâlniri, organizate în 5 și 6 decembrie 2019, a constituit o oportunitate interesantă pentru a prezenta lucrările realizate până acum în cadrul proiectului UIA, dar și pentru a arăta publicului local și invitaților internaționali modul în care acțiunea de promovare a locurilor de muncă și a competențelor în economia locală este conectată de actualele si viitoarele strategii de dezvoltare urbană.

„Această conexiune ajută la deschiderea imaginației, este imposibil să construim viitorul dacă nu ni-l putem imagina. A vorbi despre viitorul muncii înseamnă, de asemenea, a vorbi despre locuințe, mobilitate și societatea pe care vrem să o construim ”, spune Jaclyn Youngblood.

CONFERINȚA THE FUTURE OF WORK ȘI DEBATUL LOCAL

Conferința The Future of Work a fost concepută ca o ocazie relevantă de a prezenta publicului local principalele rezultate obținute în primul an de implementare, dar și un moment util de interacțiune între părțile interesate din Cluj-Napoca implicate în proiect și experții internaționali, care au lucrat împreună în Deep Dives dedicandu-se pilonilor principali ai proiectului (Informal Work, Culture Entrepreneurs and Work 4.0).

Rezultatele cheie ale studiilor de referință tematică, realizate de diferite departamente ale Universității Babeș-Bolyai și prezentate la începutul fiecărei sesiuni paralele, au fost punctele de plecare pentru a conecta condițiile de munca din Cluj cu tendințele naționale și globale. , evidențiată de experții internaționali care și-au oferit sprijinul în animarea sesiunilor.

„Am discutat cu actorii locali clujeni cum pot contribui la crearea unei piețe de muncă mai bune, mai flexibile (nu numai pentru muncitori), care acum este rigidă și veche. Dialogul a fost foarte valoros și s-a concentrat nu numai pe tendințele viitoare, ci și pe ceea ce se întâmplă în prezent în ceea ce privește practicile de lucru informale și pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci sau zece ani pentru a determina situația actuală ”, spune Peter Ramsden, expert al UIA Proiectul Salus Space din Bologna, care a animat Deep Dive pe munca informală.

Combinația dintre analiza scenariilor viitoare și co-crearea de modele și soluții, care este abordarea principală a Cluj Future of Work, a fost metodologia urmată și de conferință pentru a împărtăși cunoștințe despre transformarea muncii și pentru a spori conștientizarea prin stimularea imaginației participanților. Contribuția lor poate fi decisivă pe termen mediu și lung pentru a contribui in cadrul  proiectului cu idei noi luate din schimbarea continuă a peisajului de lucru la nivel local și național. Participarea comunității locale la efortul de reflecție asupra viitorului muncii, cu accent pe actorii sectorului cultural și creativ, dar și pe angajații din alte sectoare, poate fi benefică și pentru crearea de strategii și acțiuni în directă colaborare cu potențialii beneficiari.

Chiar dacă unele dintre cifrele prezentate de studii pot părea neliniștitoare, datorită faptului că 57% din locurile de muncă din Cluj-Napoca prezintă un risc ridicat de automatizare, o abordare orientată spre a găsi o viziune comună pentru viitor a dominat discuția care a implicat reprezentanți ai tuturor partenerilor, precum și a altor părți interesate relevante în domeniul culturii și antreprenoriatului.

„Singurul adevăr în orice exercițiu de prognoză este că există puține certitudini cu privire la modul în care viitorul va avea loc. Acesta este motivul pentru care, considerăm esențială desfășurarea acestui tip de dialoguri și deschiderea procesului către un număr mai mare de părți interesate din oraș, pentru a ajunge la o viziune comună în jurul schimbărilor necesare. Într-un fel, este atât un proces de urmărire, cât și de implicare în crearea unui oraș. Deoarece răspunsurile la provocările pe care le abordăm în jurul viitorului muncii nu pot fi decât colective ”, spune Anamaria Vrabie, directorul unității de inovare urbană și co-manager Cluj Future of Work pentru Centrul Cultural Clujean.

 

Articol preluat de pe uia-initiative.eu

credits: Cluj Cultural Centre

autor: Simone D’Antonio

Lasă un răspuns