Avem telefoane inteligente, televizoare smart și tot felul de gadgeturi ce fac lucruri uimitoare. Era cazul să avem și un scaun de birou inteligent!
Se numește MyTesla și te anunță atunci când nu stai în poziție corectă sau… când uiți să te mai ridici de pe el.
Scaunul MyTesla este un proiect dezvoltat de compania Antares Internațional și Cluster Mobilier Transilvan. Prototipul a fost prezentat publicului larg la Târgul Internațional de Mobilă BIFE–SIM 2019 (12-15 septembrie, București) și la Conferința Internaționala a Clusterelor #TCIC2019 (18-20 septembrie, Cluj). Aici vizitatorii au avut ocazia să-l testeze și să afle mai multe detalii despre cum funcționează.
Revista Intarzia&Castor, partener media în cadrul celor două evenimente de specialitate, a transmis LIVE pe Facebook informații și explicații utile de de la standul dezvoltatorilor.
LIVE cu George, tehnician Antares, de la #BIFE-SIM2019
De ce e în stare scaunul MyTesla?
Deși la prima vedere pare un scaun normal, în interior are atașați 6 senzori responsabili cu preluarea poziției utilizatorului și transmiterea datelor către o platformă web, în care utilizatorul poate vedea poziția în timp real. Acesta va fi notificat în legătură cu poziția pe care o are.
Cum este notificat? Care este modalitatea prin care scaunul îl anunță că nu stă bine?
În cazul în care poziția este greșită sau dacă a petrecut prea mult timp pe scaun, utilizatorul va primi o notificare pe calculator în timp ce lucrează, în partea din dreapta jos a ecranului, fiind sfătuit să își modifice poziția.
Ție ți s-a întâmplat asta? Ai testat scaunul?
Da. Pentru că stăm greșit pe scaun ne doare spatele și astfel a apărut ideea creării acestui produs.
Scaunul analizează și câte ore ai stat pe scaun?
Exact. Scaunul poate analiza și numărul de ore petrecute în poziție șezândă. În versiunea demo, această opțiune nu este încă disponibilă. Se recomandă să stăm 50 de minute pe scaun, după care să facem o pauză. Notificările îl înștiințează pe utilizator că poziția nu este corectă.
Deci dacă stai într-o poziție incorectă mai mult de 5 minute, scaunul te anunță acest lucru?
Timpul de notificare poate fi configurat. Anumiți utilizatori pot opta pentru varianta în care să fie înștiințați instantaneu de modificări ale poziției, în timp ce alții ar putea să prefere să fie înștiințați la un interval mai lung. Rămâne la latitudinea utilizatorului setarea acestei opțiuni.
Este prezentat în premieră, aici, la BIFE-SIM?
Da. Am terminat dezvoltarea lui acum câteva săptămâni și am venit aici pentru că este un proiect pilot care trebuie validat de piață și astfel ne va indica direcția pe care o vom lua în continuare.
Așadar încă nu există pe piață, nu-i așa? Este o noutate absolută?
Din acest punct de vedere, scaunul nu există încă pe piață și este o noutate absolută. Am reușit să depunem și un brevet la Oficiul European pentru Brevete și acum așteptăm rezultatul. Sperăm că totul va fi bine.
Cât de mult a durat dezvoltarea acestui proiect?
Dezvoltarea acestui proiect a durat în jur de 6 luni.
Când îl vom vedea pe piață?
Noi sperăm că pe la jumătatea anului viitor vom putea ieși cu un astfel de produs pe piață, dar deocamdată este un proiect pilot și trebuie să evaluăm reacția pieței.
Ce strategie de promovare veți aplica?
Ca strategie de promovare, vom folosi în special mediul online, țintind în special corporațiile, pentru că acestea reprezintă principalii potențiali cumpărători, în special cele care își doresc un mediu mai sănătos pentru angajați.
LIVE cu Ede Balint, director general Antares, de la #BIFE-SIM2019
Suntem aici, la Cluster Mobilier Transilvan, la standul Antares Internațional pentru că aveți un produs senzațional, prezentat în premieră. Ce e cu acest scaun inteligent?
Scaunul inteligent este ceva cu care ne mândrim și sperăm că o să reușim să îi convingem pe toți ca merită să folosească acest scaun, pentru că aduce niște funcționalități care nu au fost disponibile până acum în târgurile la care am participat.
Dumneavoastră l-ați testat? V-ați așezat pe el?
Da, am făcut și facem teste în continuare. Ce am descoperit este faptul că de multe ori sau de cele mai multe ori tindem să stăm mult prea mult pe scaun. Timpul trece atunci când lucrezi și de aceea este indicat să ne ridicăm periodic și să facem pauză. În acest sens am încercat și lucrăm pe această zonă, având, în prezent, inclusiv o gamă de mese reglabile ca înălțime. De asemenea, dorim să lansăm o altă gamă de mese, reglabile pe înălțime, tot în ideea de a promova sănătatea și de a încerca să nu mai stăm atât timp pe scaun. Conform studiilor existente în acest moment, există o tendință ca omul să petreacă un timp din ce în ce mai îndelungat pe scaun și acest lucru nu este sănătos, mai ales pe o perioadă foarte lungă și fără pauze. Din acest punct de vedere, acest sistem ne poate ajuta pentru că ne monitorizează și ne avertizează prin notificări, astfel încât utilizatorul să își modifice poziția de lucru.
Ce strategie de promovare aveți pentru MyTesla?
Acest scaun este nou, a fost înregistrat cu o săptămână înainte de participarea la eveniment (n.r. 12 septembrie 2019). Am depus cererea de brevet la nivel european și aceasta este prima expoziție la care îl aducem.
În acest moment testăm piața și încercăm să analizăm reacția utilizatorilor în privința cerințelor. Avem un chestionar pe care îl folosim în cazul celor care aleg să testeze acest scaun, pentru a aduna cât mai multe informații despre cerințele utilizatorilor. Urmează să ajungem la varianta finală după ce testăm piața și strângem circa 200 – 250 de chestionare completate.
La ce preț va fi acest scaun?
În chestionare este inclusă și o întrebare cu privire la prețul pe care un utilizator ar fi dispus să îl plătească pentru acest scaun inteligent, mai degrabă pentru această funcționalitate. Intenționăm să utilizăm senzorii și la alte modele de scaune.
În final, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre Antares. Ce proiecte mai aveți în derulare și ce planuri de viitor ați creionat?
Antares este un grup internațional, cu filiale în Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația și Italia. Planurile noastre sunt de a continua dezvoltarea. În acest moment, lucrăm la un proiect pe programul Horizon 2020, obiectivul fiind de a dezvolta alte produse noi.
Deci acest scaun este primul?
Acest scaun reprezintă primul produs dezvoltat, un prototip ce reprezintă baza pentru proiectul următor, care sperăm că va fi un proiect mult mai mare, de talie internațională, în care avem parteneri din Italia, Ungaria și România.
Ce ne puteți spune despre acest proiect? Va fi tot legat de sănătatea utilizatorului?
Continuăm proiectele care pun în prim plan sănătatea utilizatorului. Avem deja colaborări și cu medici ortopezi care vin cu anumite sugestii despre cum ar trebui să fie o viață sănătoasă și o ședere sănătoasă.
Așadar veți dezvolta și alte piese de mobilier inteligente, nu doar scaune.
Noi suntem specializați în scaune, prin urmare ne axăm în special pe această gamă de produse, dar nu putem să ne oprim doar la scaune. Dezvoltăm, în paralel, mese sau birouri, pentru că sunt interconectate.
Puteți urmări pe canalul de YouTube – Antares o demonstrație video cu scaunul MyTesla. Mai multe detalii găsiți și pe pagina de Internet a companiei, accesând scaune.ro/blog/smartchair/
MyTesla la test
În primul rând se face o calibrare pe spatele utilizatorului, pentru că acest scaun trebuie să funcționeze pentru oricine, indiferent de greutate sau înălțime. Prin urmare, se va apăsa un singur buton CALIBRATE CHAIR. Această calibrare stabilește poziția de referință la care trebuie să se raporteze în momentul în care decide dacă poziția utilizatorului este greșită sau corectă. După ce scaunul a fost calibrat, toate punctele de pe spate apar verzi. În cazul în care utilizatorul se apleacă în față, zonele care nu sunt poziționate corect se vor colora în diferite culori, care semnifică corectitudinea sau incorectitudinea. Unde este verde e corect, unde este galben este o poziție moderată, unde se mai poate lucra pentru a deveni corectă. În scop demonstrativ, notificările apar foarte frecvent, însă această situație nu va fi întâlnită și în cazul variantei finale a scaunului, pentru a nu deveni agasantă.
Articol preluat de pe intarzia.ro
autor: Alexandra Irimiea