• Web Cube
  • Niciun comentariu

Peste 280 de participanţi la Conferinţa Naţională ”Clusters – Innovative Business Models”

 

Cea de-a 4-a ediţie a conferinţei clusterelor din România se va desfăşura la Cluj-Napoca în 4 şi 5 iunie 2015. La acest eveniment şi-au confirmat prezenţa peste 280 de participanţi din ţări precum România, Franţa, Portugalia, Spania, Ungaria şi Bulgaria. În România există 75 de clustere, dintre care 12 au primit certificate de calitate din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor de pe lângă Comisia Europeană, iar 6 dintre aceste clustere certificate sunt din Transilvania.

“Clusterele sunt structuri noi în România şi vorbim mai mult despre ele de patru-cinci ani, dar experienţa europeană merge la 15-20 de ani, iar cea americană depăşeşte chiar si  această perioadă. Vorbim despre o perioadă scurtă a acestor structuri, pentru că maturitatea lor trebuie dovedită prin rezultate concrete după ce anumite proiecte se materializează”, a declarat Ciprian Morcan, reprezentantul Clusterului Mobilier Transilvan.

“În acest moment, situaţia IMM-urilor la nivelui Uniunii Europene nu este cea mai bună. În urma analizelor pe care  Uniunea Europeană le-a făcut cu referire la durata de viaţă şi la perfomanţa IMM-urilor în economia europeană, s-a observat că în ciuda numărului lor foarte mare, eficienţa este scăzută şi durata de viaţă este relativ mică. În multe cazuri, IMM-urile nu reuşesc să facă faţă concurenţei acerbe a marilor industrii. În această direcţie, orice formă asociativă va creşte puterea lor şi avantajul lor competitiv, astfel încât, Uniunea Europeană încurajează şi sprijnă orice forme asociative, în special a celor care nu se orientează pe o singură industrie, ci a celor care reunesc la aceeaşi masă specialişti din mai multe domenii”, a declarat Felix Arion, managerul AgroTransilvania Cluster.

“Principalele avantaje în a face parte dintr-un cluster sunt: accesul pe piaţa externă pentru producătorii locali, reduceri de costuri obţinute prin negocieri la comun, cum ar fi la combustibil, energie electrică, formarea profesională pentru angajaţi”, a enumerat, pe scurt, motivele pentru care companiile aleg să adere la clusterele constituite pe diferite industrii, Ciprian Morcan, reprezentantul Clusterului Mobilier Transilvan.
„Scopul nostru principal este organizarea de cursuri pentru angajaţii firmelor membre, cursuri atât tehnice, cât de soft skils. De asemenea, urmărim să creăm un Centru de Competenţe care, ulterior, să fie folosit în proiecte colaborative între membrii clusterului”, a declarat Bianca Muntean, directorul executiv al Clusterului iTech – ARIES Transilvania, unul dintre organizatorii principali ai Conferinţei Naţionale.

Conferinţa “Clusters – Innovative Business Models” este organizată la Cluj-Napoca de AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, iTech – ARIES Transilvania Cluster și Cluj IT, în colaborare cu Asociaţia Clusterelor din România “CLUSTERO”.

Evenimentul va aduce împreună decidenți europeni și naționali în politica de clustere, autorități publice, instituții financiare, asociații de sprijin și de management pentru structurile de tip cluster, dar și membri ai clusterelor – companii, universități, institute de cercetare, autorități publice.

Conferinţa va avea secțiuni dedicate domeniilor agroindustrial, mobilier, IT şi lifestyle și este destinată în principal mediului de afaceri şi dezvoltării acestuia, prin intermediul formelor asociative de tip cluster. Printre temele de discuţii se află rolul clusterelor în generarea unor modele inovative de business, finanţarea mediului de afaceri şi produsele de finanţare dedicate clustrelor, transferul tehnologic – oportunitate de dezvoltare a afacerii, dar şi clusterele – poartă spre export etc.

Aceasta este cea de-a patra conferinţă a clusterelor din România. Ea va avea loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj şi la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Partenerii evenimentului: Comisia Europeană, Enterprise Europe Network, Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică – ICIA, Centrul de Transfer Tehnologic, iTech Transilvania şi Banca Transilvania.

Evenimentul se află sub patronajul Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Mai multe informaţii despre invitaţi, teme de discuţii şi parteneri puteţi afla de pe site-ul conferinţei, romaniaclusters.eu.

Lasă un răspuns