Primului cluster în domeniul industriei de mobilier din Transilvania de Nord i-au fost puse bazele la sfârșitul lunii mai, la Cluj-Napoca, după o perioada de discuții, tatonări și muncă în cadrul unor întâlniri de lucru. Semnatarii sunt nu mai puțin de 17 firme din industria de mobilier din regiune, alături de Institutul Regional pentru Cercetare, Educație și Transfer Tehnologic S.A., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Cluj, Consiliul Județean Cluj, Hygia Consult și Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj.
Demersul a fost inițiat în cadrul proiectului european de cooperare teritorială „Agenții ce sprijină valoarea sistemelor de inovare în economiile locale și regionale (Asviloc+)” implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest) în calitate de partener, și se constituie într-un proiect pilot inspirat de bune practici din statele partenere.
Obiectivul clusterului nou format sub denumirea „CLUSTER MOBILIER TRANSILVAN”, îl reprezintă dezvoltarea unei cooperări eficiente între agenți economici din întreg lanțul tehnologic, universități și institute de cercetare care activează în domeniu, autorități publice și alte tipuri de instituții suport. Este o structura deschisă, la care poate adera, pe baza de solicitare, orice organizație interesată care, prin activitatea sa, deservește sau susține industria de mobilier. Membrii asociației își păstrează autonomia dar în același timp acționează în parteneriat pentru a pune în aplicare o strategie comună de dezvoltare, construită în jurul unor proiecte inovatoare care să deservească asocierea în ansamblul sau și să aducă beneficii directe tuturor membrilor.
Obiectivele generale ale asociației se referă la: creșterea interacțiunilor dintre firme, instituții din mediul academic și științific și alte entități implicate în sprijinirea industriei de mobilier; dezvoltarea unei platforme de cercetare-dezvoltare-inovare și orientarea sectorului privat către inovare și transfer tehnologic; sprijinirea integrării ofertei de educație cu nevoile mediului de afaceri în sectorul producției de mobilier. Mai mult, clusterul își propune încurajarea cooperării și facilitarea accesului la informații, precum și crearea unei mărci de calitate dar și dezvoltarea de parteneriate în țară și străinătate, pentru realizarea scopului asocierii. Noul cluster dorește să crească influența în sectorul producției de mobilier și să se implice activ inclusiv la nivel legislativ, prin propuneri de proiecte, strategii locale/naționale/internaționale.
Lista completă a membrilor fondatori ai primului cluster în domeniul industriei de mobilier din Transilvania de Nord este: AB CONCRET S.R.L., ANTARES ROMâNIA S.R.L., ASOCIAȚIA PATRONILOR ȘI MESERIAȘILOR CLUJ, AX PERPETUUM IMPEX S.R.L., CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE CLUJ, CONFORTMOB S.R.L., ECO BLUE S.R.L., HYGIA CONSULT S.R.L., INSTITUTUL REGIONAL PENTRU CERCETARE, EDUCAȚIE ȘI TRANSFER TEHNOLOGIC (I.R.C.E.T.T.) S.A., JRD INDUSTRIES S.R.L., MARLEX IMPEX S.R.L., MOBIPROD S.R.L., OLDMOB PROD S.R.L., PALROM IMPEX S.R.L., PROMTINTER EXPERT S.R.L., ROTSIN PROD COM S.R.L., SALICE COMPROD S.R.L., TERMINUS PROD S.R.L., TREND FURNITURE S.R.L., T&S MOBILIER S.R.L., TSM FURNITURE S.R.L., UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA, CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ.
Structurile asociative de tip cluster reprezintă o soluție experimentată cu succes în Europa, în ultimele decade, ajungând să fie văzute în prezent ca niște piloni centrali ai dezvoltării locale.
În România, acestea vor putea beneficia de oportunități de finanțare dedicate, începând cu toamna 2012, fondurile fiind disponibile prin Programul Operațional Sectorial pentru Creșterea Competitivității Economice (POSCCE).
Articol preluat de pe www.immoss.ro
sursa: ADR Nord Vest