• Web Cube
  • Niciun comentariu

CLUJ | Soluții pentru firmele românești care trebuie să țină pasul cu tehnologia și să atragă fonduri europene

 

Programe de susținere financiară a digitalizării companiilor non-IT, încurajarea achizițiilor la licitații pentru alimentele produse pe plan local, dar și facilități pentru internaționalizarea business-urilor noi.

Acestea sunt principalele propuneri de politici publice alternative pe care le vor lansa mai multe clustere din Cluj.

Peste 250 de firme din IT, agricultură și producție, dar și universități, respective alte instituții din regiunea de Nord-Vest, au participat în ultimele luni la consultările lansate de cele trei clustere în cadrul proiectului „Pentru România inteligentă”.

Viitorul exercițiu de finanțare europeană, 2021-2027 va pune accent pe digitalizare și este cu atât mai important ca firmele românești să țină pasul cu tehnologia.

„Ideea este să beneficiem de politici publice de sprijinire a digitalizării sectoarelor non-IT din economia românească, iar acest lucru se poate face prin diverse forme, fie scutirea de imporit pe profitul reinvestit în activități de digitalizare sau diverse programe, facilități pentru entitățile economice non-IT, deoarece doar așa vor putea rămâne competitive la nivel international”, a declarat pentru EBS Radio spune managerul clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

Coordonatorii proiectului „Pentru România inteligentă” solicită ca licitațiile publice să încurajeze mai mult achiziția de produse tradiționale și consacrate la nivel regional sau național.

„Noi am dori ca nu numai prețul să facă diferența, ci să impunem sau să solicităm, prin modificarea legii, ca la achizițiile care sunt destinate anumitor grupuri, cum ar fi elevii, sau la spitale, produsele certificate la nivel European sau național, inclusiv certificare voluntară recunoscută la nivel european, să aibă anumite avantaje în domeniul achiziționării”, a spus și Felix Arion, președintele Agro Transilvania Cluster.

Propunerile de politici publice formulate de clusterele Transilvania IT, Agro Transilvania și Mobilier Transilvan vor fi prezentate mâine, în cadrul unui eveniment la care vor fi prezenți și experți în politici europene.

Propunerile vor fi discutate până la finalul anului cu firme din întreaga țară, după care planul este ca acestea să ia forma unor propuneri legislative.

Articol preluat de pe ebsradio.ro

autor: Ovidiu Cornea

Lasă un răspuns