• webcube
  • Niciun comentariu

Colaborare și acțiuni strategice comune – necesitate pentru dezvoltarea Cluster Mobilier Transilvan

 

Joi, 26 februarie 2015, a avut loc sub organizarea Cluster Mobilier Transilvan workshop-ul “Colaborare și acțiuni strategice comune – necesitate pentru dezvoltarea Cluster Mobilier Transilvan”. Membrii clusterului s-au reunit la sediul din cadrul firmei Antares România între orele 15:00 – 18:00 pentru o serie de discuții pornind de la teme de interes pentru toți cei implicați.

După deschiderea ședinței s-a făcut mai întâi o scurtă trecere în revista a tuturor celor prezenți – membrii ai clusterului, reprezentanți ai celor mai importante companii din industria mobilei, dar și experți din diverse domenii, ca marketing, consultanță sau fonduri europene. Apoi s-a trecut la prezentările propriu-zise, acestea fiind în număr de trei: “Avantaje certificare calitate, mediu și produse” prezentare SC Quality Cert SA, membru ACRM; reprezentantul laboratorului Taparo despre “Necesitatea practică pentru testarea produselor”; “Pregătirea întreprinderilor pentru internaționalizare” prezentat de Harasztosi Ioan Paul, trainer management și manager proiect cu expertiză națională și internațională.

SC Quality Cert se ocupă în principal de certificare, corelând standardele naționale cu cele europene și internaționale. Pe lângă certificarea de produse, sunt acreditați și pentru certificarea sistemelor de management al calității, dar și de management de mediu. De asemeni, o activitate importantă o reprezintă testarea de produse, inclusiv lemn și produse din lemn, uși, ferestre și mobilier de toate tipurile.

Laboratorul Taparo a fost înființat în 2010 și acreditat în 2013. Testele efectuate sunt fizico-mecanice și chimice și se aplică produsului finit și  tuturor componentelor ce intră în componenta lui: pal (rezistență la plesnire, la absorbție), carton (încovoiere în patru pucte, rezistență la aplatizare), spume din poliuretan (determinare densitate, duritate), textile (rezistență la abraziune, rupere, peeling) etc. Sunt în mare parte teste acreditate RENAR, dar și unele teste neacreditate, dar la fel de relevante pentru clienții lor. Dintre aceștia putem menționa Ikea, pentru care Taparo produce mobilier expres. Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor clienților lor, Taparo continuă să își lărgească gama de teste, astfel că printre dezvoltările viitoare se regăsesc o camera pentru testarea emisiilor produsului finit, aparatură pentru teste de flamabilitate și pentru determinarea analizei gazului en717-2.

Ultima prezentare a vizat excelența organizațională. Paul Harasztosi a fost anterior consultant în industria auto pentru Dacia și Ford, dar are o bogată experiență în management organizațional și management de proiecte naționale și internaționale. Astfel că nu i-a fost greu să traseze câteva linii generale pentru atingerea unui nivel superior de performanță aplicabile și în domeniul mobilierului. Și asta pentru că indiferent cât de mulți indicatori există la nivelul unei organizații și cum variază, procesele rămân aceleași.

Excelența începe dincolo de nivelul standard. Există factori care pot favoriza progresul (marketing, adaptare la piață, inovație, plus de valoare pentru client etc.), dar și factori critici, care pot duce la eșec (deficit de cunoaștere, superficialitate, necompetitivitate). De aceea, mai ales în cazul în care se urmărește un proces de internaționalizare, este foarte important să se facă evaluare foarte atentă. Câteva elemente ajutătoare sunt analizele de interese și de risc, evaluările diagnostic, precum și “cei 4P”, un instrument de marketing care se axează pe patru direcții principale de analiză: piață, procesele implicate de produs, preț în raport cu costurile, promovarea.

Caracterul practic al discuțiilor din cadrul acestui workshop i-a încurajat pe cei prezenți să participe activ la discuții, iar la final cei mai mulți și-au exprimat dorința de a mai lua parte și pe viitor la cursuri sau workshopuri pe diverse teme.

Lasă un răspuns