Cluj - Future of Work

În cadrul acestui proiect au fost dezvoltate 3 scenarii:

  • Culturepreneurs 2020, prin care 60 de antreprenori beneficiază de cursuri de formare și de o bursă pentru a-și dezvolta și implementa proiectele;
  • Munca informală prin care au fost identificate 4 tipologii ca fiind specifice comunității Pata Rât: persoane care lucrează în colectarea și selectarea deșeurilor, muncitorii din construcții, muncitorii calificați și muncitorii necalificați. Este vizată propunerea de schimbări pentru modul de organizare a muncii la nivelul orașului prin integrarea categoriilor sociale marginalizate;
  • Work 4.0, scenariu generat de procentul ridicat a locurilor de muncă ce prezintă un risc ridicat de automatizare, fiind dorită facilitarea tranziției spre industria 4.0 și dezvoltarea de noi competențe pentru persoanele cu locuri de muncă ce riscă să dispară ca urmare a automatizării.

Diseminare și atragere de participanți din grupul țintă pentru Culturepreneurs 2020.

Modulul design de produs din cadrul Culturepreneurs, susținut de profesorul universitar Levente Denes, manager Cercetare-Dezvoltare-Inovare în cadrul CMT.

Diseminare și atragere de participanți din grupul țintă pentru Work 4.0.

Expertiză în achiziții publice și în realizarea de dotări pentru laboratoare de cercetare pentru amenajarea sălilor de lucru necesare scenariului Work 4.0.

Facilitarea conexiunii dintre angajați din industrii dornici să dezvolte noi competențe – manageri care văd potențial în automatizarea unor operațiuni și mediul creativ, IT care poate oferi soluții viabile.

CONTRIBUȚIA CMT

Înregistrarea de participanți din cadrul firmelor membre CMT în programul Cultureprenurs.

Conceperea unei curricule pentru modulul de design de produs care va urma în etapa a II-a a programului Culturepreneurs, în 2021.

Înregistrarea a 10 participanți din rândul firmelor producătoare, care să dorească să învețe cum să implementeze procese de automatizare pe parcursul programului Work 4.0.

Obținerea susținerii formale din partea conducerii firmelor de a încerca aplicarea soluțiilor de automatizare identificate și testate prin proiect.

ACTIVITĂȚI

Participanții înscriși să parcurgă toate modulele programului.

Cel puțin 15 participanți înscriși din partea CMT să primească la final un premiu.

Testarea soluțiilor de automatizare în condiții de laborator, confruntarea rezultatelor cu așteptările firmei din care provine angajatul.

Includerea proceselor de automatizare în cadrul producției din firme.

REZULTATE

Parcurgând modulul de Design de produs / Custom Design, participanții vor dobândi abilitățile necesare pentru a realiza produse creative și pentru a le implementa sub forma unei soluții funcționale.

Scăderea riscului de a pierde locuri de muncă prin automatizare, prin recalificare profesională, astfel încât angajații să devină capabili să creeze ei însuși soluțiile de automatizare a operațiunilor din producție.

EFECTE

Stimularea apariției de produse creative, inovative, corelate cu nevoile și dorințele actuale ale clienților.

Diminuarea reticenței față de automatizare în rândul angajaților și managerilor din firmele producătoare.

Contribuirea la o mai bună înțelegere a proceselor de automatizare și a beneficiilor aduse.

IMPACT (estimat)

Apariții în presă

Custom Design la Culturepreneurs 20/21

În programul Culturepreneurs 20/21, Cluster Mobilier Transilvan organizează un modul dedicat celor pasionați de design și prototipare, trainer fiind Levente Denes, manager al departamentului de cercetare-dezvoltare-inovare din CMT și conducătorul departamentului de cercetare Wood Based Products and Technologies de la Universitatea din Sopron, Ungaria. Despre Cluster Mobilier Transilvan Cluster Mobilier Transilvan (CMT) este o structură…

iulie 16, 2020
Cluj-Napoca implică comunitatea locală în dezbaterile viitorului

Comunitatea locală poate face parte din efortul de colaborare de reflecție asupra viitorului muncii: Cluj-Napoca implică experți, medici universitari, părți interesate și rezidenți în regândirea provocărilor urbane și modul în care soluțiile apărute prin proiectul UIA Cluj Future of Work vor avea un impact în viitorul orașului Pentru al treilea an consecutiv, Jaclyn Youngblood a…

martie 30, 2020
Cum ne pregătim pentru a avea joburi relevante în 2040?

Cluj Future of Work, un proiect în care Cluster Mobilier Transilvan dezvoltă soluții pentru a face pace între oameni și roboți Procesul de automatizare al multor industrii este o realitate, iar acest lucru nu e de speriat. „Nu înlocuim oamenii, ci eliberăm oamenii!” – sintagma apare tot mai des când vine vorba despre transferul activităților…

februarie 28, 2020
„Cluj Future of Work”. 5,6 milioane de euro vor fi investiți pentru a-i pregăti pe angajați pentru joburile viitorului

Trei laboratoare din cadrul Centrului de Industrii Creative din Dealul Lomb vor fi dotate cu tehnologie de ultimă generație care utilizează inteligența artificială și diverse soluții de automatizare. Laboratoarele vor funcționa în cadrul proiectului „Cluj Future of Work”, prin care sunt testate soluții pentru adaptarea angajaților la locurile de muncă din viitor. Unul din echipamentele care…

februarie 17, 2020
Cum va arăta în 20 de ani modul în care lucrăm?
  Cum va arăta în 20 de ani modul în care lucrăm și în care contribuim la calitatea vieții în Cluj-Napoca? Azi, 5 decembrie 2019, în cadrul Conferinței Cluj Future of Work partenerii din proiect, împreună cu invitații internaționali și persoanele din Cluj interesate de subiect au discutat despre rezultatele primului an de implementare a...
decembrie 18, 2019
Clujul se pregătește pentru job-urile viitorului. Proiectul, primul pentru un oraș din Estul Europei, este în valoare de 5,6 milioane de euro

  Administrația clujeană se pregătește pentru job-urile viitorului. Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care va beneficia de o finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, printr-un program de dezvoltare și inovare urbană. Proiectul, în valoare de 5,6 milioane de euro, din care 80% sunt finanțare nerambursabilă, are ca scop analiza și testarea unor scenarii…

mai 31, 2019