• webcube
  • Niciun comentariu

Transylvanian Clusters International Conference

În mod natural, de când oamenii au început să aibă activități economice organizate, s-au format grupuri de furnizori, producători și clienți. Astfel de grupuri sunt clusterele, care apar în literatura de specialitate încă din 1890, iar în prezent, doar în Uniunea Europeană, sunt înregistrate peste 3.000 de clustere. În jurul multora dintre acestea se dezvoltă ecosisteme de inovare sau apar superclustere – forme mai noi de organizare care își extind structura de la 3 piloni de bază (firme-universități-instituții publice) la 5 piloni de bază (antreprenori și corporații, fonduri de investiții, instituții de învățământ și guvernamentale). Scopul acestor organizări colaborative este de a pregăti mediul economic pentru industriile viitorului, acelea care vor prospera peste 20-30 de ani. Studiile de specialitate relevă că ecosistemele au o capacitate remarcabilă de a genera creștere economică, de a găsi soluții pentru provocările din diverse industrii, de a dezvolta parteneriate între sectorul public și cel privat, platforme și rețele de încredere pentru colaborări și de a atrage, inspira și susține oameni talentați, cercetători, investiții și firme.

Cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale a clusterelor transilvănene, organizată la Cluj-Napoca în 18-20 septembrie, este o astfel de platformă care conectează mii de specialiști din Europa, Asia, SUA și Africa, din domenii de interes și cu potențial crescut de a genera meserii ale viitorului: IT, mobilă, agrofood, energie, industrii creative. Tema din acest an a conferinței este dedicată ecosistemelor create de clustere – cum funcționează, cui se adresează, cum pot stimula inovarea și cum pot oferi susținere pentru afaceri aflate la început de drum.

Colaborarea, mai importantă decât concurența

Transilvanian Clusters International Conference – pe scurt TCIC – este organizată de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, un ecosistem care conectează sute de IMM-uri, corporații, antreprenori, universități și instituții publice (cu rol în administrație, cercetare, guvernanță). Consorțiul include trei clustere certificate cu „eticheta de aur” de către organismul european abilitat să monitorizeze activitatea acestor organizații: Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster au Gold Label de la ESCA pentru excelență în management de cluster. România este în top la nivel european în ceea ce privește clusterele: pe lângă cele 3 etichetate cu aur, mai sunt 5 cu argint și 24 cu bronz.

Conferința clusterelor a fost creată pentru a oferi acces la cunoștințe de specialitate și exemple de succes, direct de la sursă. Participanții pot discuta liber cu specialiști de top, veniți ca speakeri, pot face schimb de bune practici și idei, pot afla despre tendințele pieței, produse și servicii noi. TCIC 2019 va fi găzduită de CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Insustrii Creative, din Cluj Innovation Park.

Participanții la conferință vor putea alege secțiunile care li se potrivesc cel mai mult, în funcție de domeniile lor de activitate. Cei din industrii creative (și nu numai) vor putea dezbate care sunt provocările cheie actuale și cum pot fi depășite, alături de specialiști care au în palmares zeci de proiecte de succes. Cei din domeniul agro-alimentar se vor putea intersecta cu cei din IT în discuția despre folosirea datelor pentru o agricultură 4.0, iar cei din IT vor continua dezbaterea despre colaborarea trans-sectorială în era digitală. Cei din domeniul energetic vor putea dezbate despre cum e posibil un restart al accesării resurselor regenerabile, iar cei din industria lemnului și mobilierului sunt invitați să discute despre colaborarea eficientă, abordări și instrumente practice.

Participarea la conferință este gratuită pentru membri ai clusterelor care pot cere invitația la TCIC de la clusterul din care fac parte prin acest formular, până în 20 august: bit.ly/2ZPXnEJ. Înregistrarea participanților se face online, atât pentru cei din clustere, cât și pentru ceilalți care sunt interesați: transylvanianclusters.ro/registration-nm/

Detalii despre speakeri și program: transylvanianclusters.ro/program-2/

Platforma de matchmaking pentru întâlnirile față în față ce vor avea loc în 20 septembrie: tcic2019.b2match.io/ Pe această platformă participanții la conferință își pot programa întâlniri cu parteneri de discuție, la alegere.

Pentru a ține pasul cu noutățile despre conferință, aveți la dispoziție și pagina de social media:www.facebook.com/clustersconference/

Articol preluat de pe www.transilvaniabusiness.ro

autor: Stefana Muresan

Lasă un răspuns